Nieuws overzicht
Nieuws overzicht
Vlaamse Ouderenraad roept minister De Croo op tot actie

1 oktober: internationale dag van de ouderen

Vlaamse Ouderenraad roept minister De Croo op tot actie

Op 1 oktober is er naar jaarlijkse traditie de internationale dag van de ouderen. De Vlaamse Ouderenraad roept dit jaar samen met ontwikkelingsorganisaties en de ouderenverenigingen minister De Croo op tot actie rond de vergrijzing in ontwikkelingslanden. Want ouderen worden steeds ouder, ook buiten Europa.

Naar aanleiding van 1 oktober, de internationale dag van de ouderen, roepen de Vlaamse Ouderenraad, de ouderenverenigingen en ontwikkelingsorganisaties FOS, Wereldsolidariteit en TRIAS de federale regering op tot actie rond de wereldwijde vergrijzing binnen het Belgische ontwikkelingsbeleid. De partners stellen drie uitdagingen scherp.

Grote uitdagingen voor ontwikkelingslanden 

Voor veel ontwikkelingslanden is de grote groep ouderen een nieuw fenomeen. “We moeten ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gezond kunnen blijven. De mate waarin ouderen zelfstandig kunnen blijven leven, de zorg voor familieleden opnemen en helpen met het onderwijs van de kinderen, kan in die landen net voor extra groei zorgen”, stelt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. “Maar in heel wat ontwikkelingslanden is hiervoor nog een lange weg te gaan. Daarbij is meer internationale begeleiding en ondersteuning nodig.” De Vlaamse Ouderenraad, de ouderenverenigingen en ontwikkelingsorganisaties zien drie grote uitdagingen: de sociale zekerheid van ouderen, hulp na humanitaire rampen en de schending van hun mensenrechten. Als oplossing vragen de organisaties minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo om meer actie te ondernemen, aandacht te besteden aan ouderen binnen het ontwikkelingsbeleid en om sterker in te zetten op sociale bescherming.

Drie getuigenissen uit het Zuiden 

Drie getuigenissen van ouderen illustreren de precaire situatie waarin zij leven. Ernest (63) uit Zuid-Afrika, Mojirunessa (75) uit Bangladesh en Teofila (70) uit Peru doen hun verhaal. Tegelijk maken de getuigenissen duidelijk welke impact het Belgisch ontwikkelingswerk kan hebben voor de situatie van ouderen in ontwikkelingslanden.

Lees de drie getuigenissen.


Terug naar overzicht